Knjige 365 sportskih priča

Odakle ideja

Znao sam u toplim ljetnim večerima kao klinac od 7 godina ići spavati u 21 sat. Nije bilo škole i želio sam biti duže budan. Dida bi znao sjesti na rub kreveta i počeo bi pričati priče.

To su bili drugi svjetovi. U 2 sekunde iz male sobe u vikendici na moru, krenuli bi zvjezdanim nebom u veliki Rim u doba Romula i Rema, letjeli bi nebeskom kočijom oko trojanskog konja i Alexandra Velikog, vidjeli bi ljubav Taj Mahala, Napoleonovu Svetu Helenu, Odiseja i pobunu Zrinskog i Frankopana.

Kako sam od najmanjih nogu u sportu, a kako se moderni rat ne odvija više na bojnom polju nego na stadionu, tako je moja opsesija, ali i misija prije 10-ak godina počela sa pisanjem priča o herojima sporta.

Od 365 priča 60% događaja sam ili komentirao kao televizijski komentator ili pratio na stadionu i izvještavao kao novinar ili gledao preko tv ekrana kao navijač i simpatizer klubova i reprezentacije. Preostalu trećinu pronašao sam u knjigama, filmovima i stručnoj literaturi.

365 sportskih priča za laku noć komplet je knjiga koji se sastoji od 4 dijela. U svakoj od priča zaustavljen je trenutak vremena, dah povijesti, dio prošlosti velikih trijumfa i slavlja, poraza i neponovljive, teško ispričane gorčine tuge.

Što ima većeg u djetetovu srcu od pobjede? Što ga više može nasmijati od sreće i umiriti od roditeljskog glasa?

Sva najveća ostvarenja u povijesti sporta su pred vama. Na 800 stranica inspirativnog teksta uz fantastične ilustracije vaše će se dijete zaljubiti u čistoću sporta na uzvišen, a opet ponizan način, gledajući i slušajući prvi puta na jednom mjestu kako se stvarala moderna povijest sporta.
Možda neki od njih postanu dio te povijesti.

Darovati knjigu i znanje nešto je najvrijednije što možete pokloniti rastom malom čovjeku kojeg želite izvesti na pravi put i učiniti ga velikim u našem svemiru.

Kome su knjige namijenjene?

U prvom redu pisana riječ je dokument jednog vremena i tinta utisnuta na papir daje mu u jednom smislu besmrtnost, velik dio sportskog herojstva otrgnuli smo zaboravu.

Tko može čitati 365 sportskih priča?
Knjiga je namijenjena klincima. Mogu im ih čitati djedovi i bake, tate i mame, a od 8. ili 9. godine mogu početi sami i tako sve do poodmakle životne dobi.

Od 9. do 18. godine kada se čovjek formira odlično je čuti i upiti istinite priče iz svijeta sporta jer su one u velikom djelu putokaz životu.

Knjiga je tako pisana da su svi zaljubljenici sporta doborodošli i siguran sam da će pronaći puno detalja koje nisu znali, a neke će ih priče i vječno obogatiti.

Bruno Kovačević, autor

Tehnički detalji:

Autor: Bruno Kovačević
Suradnici: Stjepan Balog, Fabijan Ferara, Hrvoje Frančeski, Boris Jelavić, Robert Jelečević, Kristina Krsnik, Duško Opačić
Ilustratori: Božo Katić, Tiberiu Beka
Nakladnik: Stega tisak d.o.o.
Godina izdanja: 2020.
ISBN: 978-953-57065-5-7
CIP zapis je dostupan u računalnome katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem 001077542.